top of page
Intellijanimation2.gif

Utveckling på IntelliJ-plattformen

IntelliJ är mer än ett Java-IDE. Det är även namnet på en plattform som kan utvidgas och användas i en rad olika kraftfulla riktningar: verktygsintegration, automatisering av arbetsflöden, eller till och med som plugin och IDE till andra programmeringsspråk. Edument har expertisen och kunskapen att leverera allt det här - och mer!

Skillnaden ligger i bra verktyg

Modern mjukvarututveckling är krävande. Utvecklare behöver kunna analysera problemen de ska lösa, förstå och navigera i stora kodbaser, producera kvalitativ kod, säkerställa att den är väl testad och därefter skicka den till produktion- och allt enligt deras organisationers standardförfaranden och processer. Dessutom utsätter modern utveckling ofta utvecklarna för en rad olika ramverk, språk och API:er. 

Kodanalys som integreras direkt i utvecklingsmiljön kan bidra till färre misstag från utvecklarna, eller att de använder enklare eller effektivare konstruktioner för att få samma resultat. Kodanalys behöver inte bara handla om användningen av språket och dess standardbibliotek, utan även om externa API:er.

Refaktorering hjälper utvecklaren att säkert överföra kod, och kan även tydliggöra förbättringsområden som annars hade kunnat missas. När kostnaden och risken som refaktoreringen innebär har minskats, är det enklare att upprätthålla kodens kvalitet när den anpassas till nya applikationer.

animation-3 (1).gif

Integrering av verktyg i utvecklingsmiljön gör dem lättillgängliga. Ofta måste verktygets output och koden kopplas samman för att utvecklaren enklare ska kunna förstå och agera efter vad han eller hon ser.

 

Vad kan vi göra för er?

Vi hjälper er att:
 

 • Integrera ett verktyg ni använder varje dag i IDE:er på IntelliJ-plattformen.
   

 • Kunna erbjuda en IntelliJ-plugin för era API:er.
   

 • Skapa en plugin eller ett IDE för ett språk som inte stöds för närvarande.
   

 • Producera en skräddarsydd distribution av IntelliJ som riktar sig mot en specifik typ av utveckling.

Oavsett om ni önskar något av dessa alternativ eller något helt annat, står Edument redo att diskutera vad vi kan göra för er. Vi älskar att skapa utvecklingsupplevelser - och vi har erfarenheten som krävs.

IntelliJ Teamet

Arbeta med teamet bakom Comma IDE:et
Comma är en integrerad utvecklingsmiljö (eng. Integrated Development Environment) för programmeringsspråket Raku (tidigare Perl 6), byggt på IntelliJ-plattformen. Comma är byggt av ett team på Edument, och ger Raku-utvecklaren en rad kraftfulla verktyg, inklusive snabb navigering i projektet, kodanalyser, refaktorering, integrerade tester och testrapporter, avlusning, profilering och mycket mer.

Byggandet av Comma utmanade teamet på Edument att utveckla och utöka sin kunskap om IntelliJ. För att kunna parsa Raku korrekt krävdes en skräddarsydd parsergenerator, vilket gjorde att teamet fick utnyttja sina kunskaper om att utveckla kompilerare. Det breda utbudet av funktioner som skulle levereras gjorde att teamet fick möjlighet att lära känna och använda en rad olika nya API:er på IntelliJ-plattformen. Dessa nya kunskaper kan nu vara en fördel för era projekt.

 

Vill du höra mer? Titta på ett webinar med Commas teamleader Jonathan Worthington.

Vårt IntelliJ- team har även levererat en rad andra konsultprojekt på IDEA-plattformen, som till exempel:
 

 • Utveckling av skräddarsydd språksupport (parsing, syntaxmarkering, kodnavigering, autoifyllnad, refaktorering och mycket mer)
   

 • Grafiska utvecklingsverktyg för definition av interaktioner i användargränssnitt och nätverk för maskininlärning
   

 • Integration av ytterligare testbibliotek
   

 • Verktyg för utvecklande av skräddarsydda IDE:er med branding och medföljande plugins.
   

 • UI-baserad testning av plugins

bottom of page