top of page

Våga välja Vue?


Är React och Angular fortfarande de två enda ansvarsfulla alternativen när JavaScriptramverket för det nya projektet ska väljas, eller har Vue nu vuxit till att bli ett reellt alternativ?

Nyligen höll jag och min kollega Carl Mäsak en glimten-i-ögat-vinklad debatt mellan Angular och React, de två största JavaScript-ramverken. Ett stående skämt under kvällen var att alltmedan vi pratade styrkor och svagheter i våra respektive ramverk så dök loggan för Vue upp titt som tätt.

Det var menat som ett billigt sätt att köpa några extra skratt, men ändå ganska passande eftersom Vue faktiskt dyker upp allt oftare! Vi JavaScript-nördar är väldigt vana vid att nya ramverk äntrar scenen och hyllas som Nästa Stora Grej™, men lika fort faller tillbaka i glömska och anonymitet. Jag förväntade mig att se exakt samma sak hända Vue, men, så blev det aldrig!

Och det är lätt att förstå varför; Vue kombinerar Reacts strömlinjeformade gränssnitt med Angulars mer generösa verktygslåda, och resultatet är ett väldigt frestande val. Den kraftfulla komponentabstraktionen som React populariserade, och Angular sedan förfinade, tar Vue till nästa nivå.

Resultatet från State of JavaScript survey for 2017 visar tydligt hur Vue har charmat de flesta utvecklare som provat det, och de flesta som inte har testat är sugna på att göra det:


Detta har provocerat fram en livfull diskussion här på Edument - ska vi satsa på Vue, och investera tid i att skapa kurser och utbildning? I egenskap av nördar så är det väldigt frestande, men det är svårt att veta i vilken utsträckning intressen inom programmerarkretsen faktiskt översätts till affärsvärden och faktiska marknadsandelar.

Trots allt så saknar ju Vue både att ha ett storföretag i ryggen och ett rikt ekosystem runt sig, till skillnad från React och Angular. Det gör Vue till ett lite riskfyllt val. Men då vår säljpersonal hör Vue nämnas med allt större frekvens så har vi hoppet uppe!

Vad tror ert företag om Vue? Har ni viftat bort det som en av JavaScriptvärldens många dagsländor, eller håller ni noggrann utkik efter hur marknaden och utbildningstillgången utvecklas? Skriv gärna en rad och berätta, eller, om ni är i närheten, dyk in på något av våra kontor och diskutera över en kaffe/öl!


Av David Waller0 kommentarer

Comments


bottom of page