top of page

Framtidens organisation - en levande stad


Framtidens organisation ska ses som en levande stad. Överallt i staden myllrar det av aktiviteter. Allt ifrån projekt, rekrytering, marknadsföring, försäljning till kompetensutveckling. Borgmästaren i staden dvs cheferna är de som håller ihop själva staden. Hemligheten bakom en levande stad är att skapa självorganisering men utan att glömma bort vikten av struktur. Självorganisering utan struktur har en tendens att leda till kaos och det är här Management 3.0 kommer in. Styr staden, inte människorna!

Du tänker säkert "inte ännu en ledarskapskurs som lovar guld och gröna skogar men egentligen är full av klyschor om hur du ska förändra dina medarbetare?".

Jag får ofta frågan “Management 3.0, vad är det? Delkurs tre i ledarskap? Nytt ramverk? Det korta svaret är att Management 3.0 handlar om ett nytt sätt att se på ledarskap och att det är systemet som ska styras, inte människorna. Det är ett mindset kombinerat med konkreta verktyg/spel som skapar bättre ledarskap och därmed lyckligare organisationer. Ledarskapet är för viktigt för att lämnas till cheferna, ledarskap är allas uppgift!

Styra systemet istället för att styra människor?

"Vaddå styra systemet?”. Med system menar jag att vi måste se organisationen som ett komplext system. Vi måste inse att det inte går att rita en pyramidformad organisationskarta och därmed tro att vi har identifierat hur organisationen fungerar bäst och hur den ska styras. Genom att acceptera komplexiteten blir chefernas uppgift istället att styra systemet och därmed skapas en ny typ av ledare, både på individ- och gruppnivå. Detta skapar en levande stad där beslut fattas närmast verksamheten i de olika stadsdelarna, inte i toppen av en pyramid eller hos borgmästaren.

Mer konkret, tack!

“Kan du ge exempel?”. Management 3.0 är inget ramverk, ingen process. Jag brukar säga att det är ett mindset, en rörelse, ett nytt sätt att se på ledarskap. För att skapa bättre organisationer och arbetsplatser använder vi bland annat spel och verktyg. Några exempel är Personal Maps, Moving Motivators, Delegation Poker, Merit Money, Happiness Door och OKR. Listan är lång och mer tips hittas här.Ok. Jag vill veta mer! Hur gör jag?

Du kan börja med att surfa in på Management 3.0:s hemsida, titta på en föreläsning av Management 3.0-grundaren Jurgen Appelo eller lyssna på Happy Mellys podcast.

Skulle du vilja hänga med mig så kör jag Management 3.0 Workshop i Stockholm i maj. Denna gång som kvällskurs uppdelad på fyra tillfällen 16-17 maj + 30+31 maj. Befinner du dig i närheten av Helsingborg/Malmö bjuder jag gärna på fika och diskuterar hur man kan bygga en levande stad!


Av Björn Lindell

0 kommentarer

Comments


bottom of page